[QAD] Ouderenzorg en mantelzorg

Wanneer iemand op leeftijd in de familie last krijgt van problemen en meer hulp nodig heeft, kan mantelzorg uit de familie uitkomst bieden. Iemand kan de zorg voor degene op zich nemen en helpen bij dagelijkse gang van zaken. Het is een duurzame taak dat veel emotionele inspanning vergt. Wil je weten wat de taken van een mantelzorger zijn? In deze blogpost heb ik een aantal belangrijke taken van een mantelzorger op een rijtje gezet.

Pijnbestrijding

In het breedste zin van het woord helpt een mantelzorger bij het bestrijden van pijnklachten. Het kan een verzorgende taak zijn die bijvoorbeeld helpt bij fysieke klachten zoals jeuk of diarree. Maar ook bij het bijhouden van de medicijnen en ervoor zorgen dat dit op tijd ingenomen wordt. Pijnbestrijding kan breed opgevat worden. De meest uniforme beschrijving is, het zorgen voor fysieke en medische klachten. Dat kan bijvoorbeeld ook het bellen van een dokter zijn.

Sociale waarde

Misschien wel een van de belangrijkste taken van een mantelzorger is het sociale contact. Aangezien mantelzorg veel tijd vergt, ben je vaak over de vloer en ben je ook veel in gesprek. Het voeren van gesprekken over de problemen als over andere onderwerpen zijn van groot belang. Het dagelijkse kopje koffie drinken en kletsen kan het verschil maken. Zeker wanneer je mantelzorg levert aan een stervend persoon, kunnen persoonlijke gesprekken van enorme waarde zijn. Dit moet zeker niet onderschat worden. Het helpen van een persoon bij de dagelijkse problemen is van groot belang, maar de emotionele waarde van mantelzorg doet hier zeker niet aan onder.

Taken verdelen

Dat een mantelzorger alle taken op zich moet nemen is een veelgemaakte fout. Als mantelzorger, zorg je voor iemand, maar dat betekent soms juist de taken verdelen. Op deze manier vallen niet alle lasten op jouw schouders en kun je het beter overzien. Door het goed uitbesteden van verschillende taken zorg je voor een optimaal zorgplan. Zo kun je bijvoorbeeld huishoudelijke taken uitbesteden en een visiteplan opstellen voor de familie zodat er wekelijks iemand op bezoek komt. Je bent verantwoordelijk voor de zorg van de oudere en dit kun je op sommige vlakken juist beter uitbesteden. Van plan om aan de slag te gaan als mantelzorger? Weet goed waar je aan begint. Mantelzorg is zowel erg mooi, als erg zwaar. Je draagt letterlijk de zorg voor iemand en het is een emotionele taak om voor iemand die dichtbij jou staat te zorgen. Weet wat je moet doen en weet wanneer je taken uit handen moet geven.

Voor meer informatie spreek met Tante Louise.

Delen